Jeste li ikada bili u dućanu?

Naravno, no jeste li ikada bili u Dućanu? Ako poznajte temeljni pravopis, prepoznat ćete kako bi potonje, među ostalim, moralo označavati neku grupu, instituciju, tvrtku ili što drugo podjednako označeno i specifično.
Manipulacija elementima obiju kultura [“visoke” i popularne, svakodnevne kulture], koja podrazumijeva obostrano preuzimanje vizualnih sadržaja i diskurza, postupak je kojim se kreira paradoksalnim sustav Dućan (Petra Galović) – bilo je objašnjenje toga fenomena tijekom 2019. godine koji je sada prerastao pojedinačnu situaciju u korist fluidne kolaboracije.
Od svojih početaka Dućan se interesirao za područja su-djelovanja te uspostave novoga brenda prožimajući dizajn, produkt-dizajn, modu i supkulturu zajedno s postupcima te referencama na konceptualne, avangardne te participacijske prakse. Isto se nastavlja i u izložbi AGRAMcore gdje se u središte interesa postavlja grad Zagreb. Tražeći njegovu autentičnost, riječ koja nas posljednjih desetljeća okružuje, u umjetničkom, svakodnevnom ali i marketinškom svijetu, relacija se prije svega uspostavlja s legendom o nastanku gradskog imena predvođene Mandom te po njoj uspostavljenog osmerokutnog Manduševca. S njom u mislima te razmjerno novopečenim statusom multikulturalnog grada, Dućan u svojoj maniri odlučuje stvoriti i plasirati lokalni proizvod i autentično iskustvo. Zagrebačnost izvedenog garantira se certifikatom, dok se fina opsjena nadvija nad obličjem umjetničkog objekta, potrošačkog proizvoda, slike kao zbilje, autentičnosti dripa i povijesnih uprizorenja. Rad je ovo koji se kao jedna linija dijeli u mnoštvo manjih koje se također povremeno vraćaju na svoje prijašnje pute kako bi si odgovorile na neka pitanja, tvoreći tako jedan kompleksni umni proces.

autor: Dućan | Josip Drdić
izložba: AGRAMcore
fotografije: Šimun Bućan
tekst: Buga Kranželić
14. svibnja 2021.

hr