Svaki subjekt u prostoru, bilo da je ti, on ili ono, „posjeduje“ isti prostor u kojem se nalazi, podlogu po kojoj se kreće, tlo na  kojem se razvija i raste. Možda je to hranjivi medij za uzgoj organizama i njihovih tkiva u Petrijevoj zdjelici ili pak auditivni podražaj koji stvara doživljaj vizualno proživljenom. Podloga jest, u svojoj definiciji, ono na čemu što počiva, pasivni sudionik aktivnog življenja. Može biti glatka, pješčana, abrazivna, hladna, oronula, meka. Može biti nagla, razumna. Čvornata i zajedljiva. 
Ambijentalna instalacija Mie Maraković Podloga jest upravo to – svjedok procesu stvaranja, palim mrljama boje, prolivenoj kavi, kapljama znoja, koji diktatom prostora galerije materiju žutice pretvara u subjekt, koji stvara osjećaj bestežinskog stanja namjesto vidljivih zidova, podova, stropa i ulaza. U takav košmar neočekivanog Mia nagonski ulazi ostavljanjem pisanog traga, svojevrsnom namjernom intervencijom, ali koja se ponaša slučajnom u jednakoj mjeri kao i zbir mrlja boje koje mokre ostavljaju tragove, nusprodukti emocija koje nenamjerno padaju na površinu tkanine.   
Slikarska je podloga esencija onoga što nastaje, ogled prožvakanog. Kako onda izgleda podloga subjektivnog ja? Kako u nju interveniram, od čega je sačinjena, obraćam li uopće pozornost na to kako se mijenja i kako utječe na tkivo kojeg pokušavam stvarati? Ogledalo, dnevnik, izjava. Pitanje? 

autor: Mia Maraković
izložba: Podloga
tekst: Marija Kamber
foto: Domagoj Hmura
11. svibnja 2019.

Mia Maraković diplomirala je 2018. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sveučilišta Zagrebu. Izlagala je na pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je ostvarila osam samostalnih izložbi  od kojih ističe „Strukture stvarnosti“, Academia Moderna i „Oblici u nastajanju“, Lauba. Autorica je šest javnih murala te ostvaruje tri javne instalacije. Članica je HDLU-a od 2015. godine. 

drdckokos8@gmail.com 
https://mia-marakovic.jimdo.com/ 

hr