Zajednica. Pojedinac. Dokolica. Bunt. Fotografije Riječanina Vida Barića, kulturologa, ujedno i novinara zagrebačkog dnevnika “Jutarnji list”, refleksija su svakodnevice subkulturalnog sloja mladih generacija suvremenog društva.

U svojoj dokumentarističko-umjetničkoj funkciji, pristupivši slici kao fenomenu koji reprezentira zajedničku stvarnost, fotografije zahvaćaju momente iz realnog, ne-režiranog svijeta čijim su protagonistima upravo – mladi. Uhvaćeni u trenutku, vođeni iskonskim porivom za buntom, a uz okrilje glazbe kao vječnog simbola subkulturnih ideologija, “divlji i neispavani”, žive podjeljenu realnost.

Spontanim ili intencionalnim kadriranjem, serija fotografija “Mladi, divlji, neispavani” reflektirajući skupinu u djelovanju ili pojedinca kao alegorije cjeline, priča je o zajedništvu prijatelja, poznanika, prolaznika i glazbenih protagonista suvremenog “Novog vala”. Bez cenzure, surovo i glasno, fotografije Vida Barića, egzistiraju kao aktualni narativi.

autor: Vid Barić
izložba: Mladi, divlji, neispavani
fotografije: Valerija Djanješić 
tekst:  Katarina Podobnik
18. rujna 2020. 

Vid Barić (1988., Rijeka) magistrirao je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Živi u Zagrebu i radi kao novinar. Autor je zbirke satiričnih priča “Fiumanski, opet lažeš” (Shura publikacije, 2020.) Dobitnik nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini (“Tajna podravskog dobročinitelja”, Nedjeljni Jutarnji 10.06.2018). Piše kratke priče i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova. Hobistički se bavi fotografijom, s posebnim interesom za “iskrenu fotografiju” (candid), a snima isključivo na film.

 

hr