Svako biće koje postoji, neživi objekt u prostoru, zrno pijeska i prašine, kreće se, korača i leti nošeno zračnim strujama, vrši svoje bivanje u fizičkom svijetu i nositelj je vlastite mase kojom neraskidivo prianja uz Zemljinu sferičnost, stalnim utjecajem gravitacijske sile. Izložbom Skulpture u neutralnoj plovnosti Petar Popijač predstavit će kontemplaciju i istraživanje o odsustvu statike, sačinjene od akvarijske instalacije, montiranog video rada i interaktivne kinetičke instalacije, koji proizlaze iz doktorskog istraživanja umjetnika kao daljnja razrada postojećeg koncepta.
Petar svojim radom propituje nove načine koncipiranja i stvaranja kiparske forme izvan konvencija statike, skulpturama u akvarijskim instalacijama, izloženim prema koncepciji istraživanja u tekućem mediju, manipulirajući njihovim svojstvima tako da ni u jednom trenutku ne dodiruju podlogu postamenta te prividno levitiraju. Video rad prikazuje segmente umjetničke metodologije te realizacije formi u ronilačkim uvjetima neutralne plovnosti podmorja, sve s ciljem redefinicije i propitivanja formativnog karaktera modelirane skulpture te isticanja ideje o nepostojanju stanja apsolutnog mirovanja objekta u prostoru univerzuma.
Realnost je fizičkog modela u kojem postojimo da, koliko je god statika izgledni imperativ, mnogostrukost i zbir svih gibanja kojima smo, bez vlastitih utjecaja i voljnih djelovanja, podložni, čini naše bivanje mnogojakim, ali nikada statičnim.

autor: Petar Popijač
izložba: Skulpture u neutralnoj plovnosti
tekst: Marija Kamber
foto: Domagoj Hmura
25. svibnja 2018.

Izložba se odvija u sklopu 5. Relija po galerijama, gdje je Garaža Kamba završna zagrebačka lokacija, na kojoj će se dodjeljivati diplome o sudjelovanju.

Petar Popijač diplomirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu, gdje je doktorand poslijediplomskog studija kiparstva u klasi red. prof. art. Petra Barišića. Član je HDLU-a i HZSU-a. U svome radu stvara sinteze različitih medija i stilova likovnog izraza, a u doktorskom istraživanju propituje granice kiparskog medija i analizira obilježja kiparske forme izvan konvencija statike. Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj: „12. Trijenale Hrvatskog kiparstva“ Gliptoteka HAZU, Zagreb; „32. Salon mladih“ HDLU, Zagreb; „Biti očima drugog“ galerija Vladimir Bužančić, Zagreb. U inozemstvu: “Izazov Kravate”; Parlament E.U., Strasbourg, Francuska; „Žerjavica/Embers“, galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Slovenija; „Ostralle 2012“ Dresden, Njemačka.
petarpopijac@gmail.com

ČOVJEK U PRIMORDIJALNIM VODAMA PETRA POPIJAČA

hr