Temeljne preokupacije mog rada su more i uporaba otpada kao ready-made-a. Posljednjih pet godina studija kroz kiparsku sam formu prikazivala realistične i apstrahirane valove, reljefe vodenih površina. Odmičući se od akademske figuracije, svoj sam izraz sve češće pronalazila unutar ready-madea tematizirajući primarno prolaznost, potrošnju i odbačenost, koristeći se svojim ili tuđim otpadom kako bih materijalizirala krhkost i efemernost te zabilježila trag i sliku vremena.
Odmalena osjećam snažnu privlačnost i bliskost prema moru, a odrastanjem sam počela uviđati čari vode općenito, posebice njene površine. U početku sam u gipsu modelirala male i realistične valove da bih zatim više pozornosti posvećivala njihovom materijalnom aspektu, prikazujući ih kroz napete apstrahirane forme. Dodatni interes za namreškane površine javio se nakon posjeta Skagenu, mjestu gdje se spajaju Sjeverno i Baltičko more. Fascinirala me volja prirode i trenutak sudaranja valova, njegova kratkoća trajanja i ponavljanje te istovremena snaga i krhkost površine. Tu površinu, kako uživo tako i unutar izvedbe, gledam kao meditativni proces za kojega ne želim planirati finalni izgled jer ne želim imitirati viđeno u prirodi, već sjećanjima i osjećajima modelirati neke imaginarne i proživljene površine. Inspirirana radom Hiroshija Sugimota otvorila sam Instagram profil (water_diary), svojevrsnu online izložbu video-dokumentacije svih mora, rijeka i jezera koje sam posjetila i snimila u zadnjih šest godina gdje se, u krupnom kadru, prikazuje voda gibanju i protočnosti u vremenu.


autorica: Lucija Marin
izložba: Plutajući
foto: Valerija Djanješić
3. srpnja 2020.

Uz izložbu Lucije Marin održala se promocija četvrtog broja časopisa “Skica”, godišnjeg časopisa studenata Akademije likovnih umjetnost u Zagrebu, naziva “Brzi novi svijet”.

Lucija Marin (r.1995., Zagreb) diplomantica je Kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Glavne tematske preokupacije u radu su joj vodene površine i ready-made instalacije napravljene od otpada. Kroz svoje radove propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te zagađenje prirode. Izlagala je na više od 30 skupnih izložbi te na dvije samostalne.

hr