Urbano tkivo diše plućima šume i smoga, njegov je živčani sustav žamor električnih kontakata, ispušnih ventila, ljudskih grla i mačjih mijauka, u cjelini organizam koji  raste, stvara, postaje strukturalno složeniji i funkcionira ovisno o svim dijelovima svojeg tijela. Koji su misaoni procesi  takvog bića, kakve su posljedice odluka koje je donijelo, čini li ga isključivo ljudstvo ili su i betonske ploče, birokratski čvorovi,  pčele, koje ustrajno prenose cvjetnu prašinu na maslačke koji rastu iz pukotina, također dio njega?
Zajednička okosnica radionica i rezidencijalnih programa Gemme Riggs (UK) i Matthiasa Krinzingera (AT) definirala se kroz potrebu za igrom kao načinom ispoljavanja kreativnosti, razvijanja kritičkog mišljenja i stvaranja emocionalnih poveznica s drugim bićima. Igra loptom pred tisućama ljudi na stadionu ili pak igra na sreću, kartaška igra u dimu, igra koja raste i mijenja se promjenom generacija koje ju stvaraju.
Gemma se kroz proces snimanja digitalnih i 16mm filmova i povezivanja sa svakodnevnim posjetiteljima dvorišta okrenula igri predstavljenoj kroz sjećanja, iskustva i osobne priče igrača, istovremeno predstavljene u trenutku kroz istraživanje s djecom. Taj proces, prikazan u instalaciji U svom ritmu, istražuje performativnost igara te načine na koje igre koreografski određuju naša tijela stvaranjem paralelnih prostora za interakciju.
Matthiasov pristup počiva na opaženim specifičnostima trenutaka i interakcijama koje umjetničke intervencije mogu prouzročiti. Započevši s fokusom na navijačku skupinu Bad Blue Boysa koja se nalazi u dvorištu, Matthias je nizom happeninga ispitao ljudske reakcije na igre koje im je predstavio, kulminirajući interaktivnom instalacijom Dinamo uvijek pobjeđuje (i gubi) koja ukazuje na odmak od sukoba s vanjskim i prirodu unutarnjih previranja.  
Multimedijalnu instalaciju Pčele / Mikroorganizmi / Voda stvorio je organizam sačinjen od djece osnovnoškolskog uzrasta i umjetničkih voditelja koji su prethodno prošli kroz edukaciju pod vodstvom psihologinje Latice Mladine. Radionice su putem medija dizajna, asemblaža, crteža i zvuka oslovile različite aspekte stvarnosti čije se teme rotiraju oko pojmova superorganizma i društvene odgovornosti.
Na kraju, ili možda početku procesa ostaje osvrt na transformativnu mogućnost igre da pozove na društvenu akciju, te svijest o tome kako njegovanje ljudske želje za igrom i fokus na kreativnost, kritičnost i igru kao moguće pokretače i čimbenike mentalnog zdravlja organizma kojeg smo svakodnevno i neraskidivo dijelom. 

Instalacije:

Dinamo uvijek pobjeđuje (i gubi)
interaktivna instalacija, happening
autor: Matthias Krinzinger 

U svom ritmu
video instalacija s projekcijom 16 mm filma
autor:  Gemma Riggs (u suradnji s Martinom Tomić)

Pčele / Mikroorganizmi / Voda
skulptura / crtež / zvučna instalacija
autori: Franciska Baćurin, Mia Grubišić, Luna Jagarić, Mia Javor, Iskra Krasić, Veronika Krasić, Eva Lugomer, Fani Maletić, Nina Maletić, Miša Mikić, Ema Murtić, Lina Šojat, Bartol Rajčić
Umjetnički pedagozi: Josip Drdić, Barbara Raad / Domagoj Hmura, Marija Kamber / Andrej Beštak, Anja Leko

umjetnici i suradnici: Paulina Almeida (PT), Andrej Beštak (HR), Diane Dever (UK), Josip Drdić (HR), Domagoj Hmura (HR), Marija Kamber (HR), Matthias Krinzinger (AT), Anja Leko (HR), Latica Mladina (HR), Danijela Oberhofer Tonković (AT), Barbara Raad (HR), Gemma Riggs (UK), Georgie Scott (UK). 
kustosice: Karmen Krasić Kožul i Marija Kamber 
organizator: LAB852
24. svibnja 2019.

Program je realiziran u sklopu projekta Magic Carpets, sufinanciranog iz programa Creative Europe. (www.magiccarpets.eu). Program podupiru Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Austrijski Kulturni Forum. 

Više na: 
https://www.lab852.com/2019/04/02/superorganism/ 
https://www.lab852.com/2019/05/30/superorganism-finale/

hr