TRY HARD je multimedijalna instalacija Martine Granić i Martine Miholić u Galeriji Kamba kojom iskazuju prisutnost i medijsku popraćenost žena u sportu.  

Sport potiče međusobno poštovanje, snošljivost, razumijevanje i spajanje ljudi različitih spolova, nacionalnosti, rasa, religija, dobi i imovinskog stanja te razvija zajedništvo. Sredstvo je borbe protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa. Djeca koja se bave sportom posjeduju veće samopoštovanje i samopouzdanje te se lakše nose s izazovima obrazovanja i društvenih utjecaja tijekom odrastanja. Dok je medijski prikaz sporta i dalje nevjerodostojan te jednosmjeran s dozom mizoginije ili postavljanja žene, nasuprot muškarca, u izvrnuti kontekst, stvarajući krive stereotipe i povezujući nebitne uloge koje žene imaju vezano uz sport, autorice izložbe i dalje ne žele negirati nježniju tjelesnu izražajnost i drukčijost ženskog tijela. Dapače, one ju naglašavaju i istražuju poimanje ženskog kretanja u sportu.  

#tryhard je metafora neizmjerno većeg truda kojeg ženska sportašica mora proći u odnosu na muškarca da bi u doba komercijalne vizije sporta mogla opstati, a #tryingtohard je drugo lice istog truda koje odgovara vremenu današnje kulture vizualizacije sportskih artefakata, gdje se istovremeno ispod prenaglašene ženstvenosti prekriva slika diskriminacije i nejednakosti žena u sportu. Činjenica je da nas takav pogled, odnosno jednosmjerna objektifikacija, osiromašuje za sve brojne druge vrijednosti koje (ženski) sport donosi. 

umjetnice: Martina Miholić i Martina Granić 
izložba: Try Hard 
tekst: Martina Miholić i Martina Granić  
fotoDomagoj Hmura 
12. rujna 2019.

 

hr
en_GB hr