Ambijentalna instalacija Valerije Jakuš Prokrastinacije satkana je svojstvima linije i svjetlosti, žičani deambulatorij za hodočasnike urbanih događanja i slučajnih prolaznika u potrazi za trenutkom (ne)mirnog smiraja, te svojevrsna reakcija na suvremeni način života, njegov ubrzan životni stil i proždrljivi konzumerizam, čiji je krajnji produkt gomilanje smeća i nedostatak kvalitetnog odmora.
Valerija svojim radom daje komentar na stanje bezvoljnosti i odsustva motiviranosti kao pasivni problem ljudi a koji je usko vezan za motiv dekonstruiranog madraca, ostavljajući tek njegov kostur. Ovdje je madrac interpretiran kao metafora za ljenčarenje i pretjerano odmaranje te kao neophodan segment života, ali u nedostatku meke tvari madraca, daje obrat na ugodu prvotne pretpostavke. Madrac nije doduše nužno vezan isključivo za negativne aspekte lijenosti, nego on predstavlja i esencijalnu životnu potrebu za odmorom, koja nam je svima zajednička i neophodna za ljudsko opstojanje te bilo kakav kvalitetan pokret unaprijed.
Kvalitetan odmor jedna je stvar, djelovanje, koje on omogućava, druga, ali postavlja se pitanje do koje je mjere ta zagušljiva fjaka ponekad element evolucijske potrebe i koliko osobi koja odgađa svoj život nudi smiraj u pravom smislu izraza.

autor: Valerija Jakuš
izložba: Prokrastinacije
tekst: Marija Kamber
foto: Domagoj Hmura
18. svibnja 2018.

Izložba se odvija u sklopu Projekta Ilica: Q’Art, obilježavajući u istom trenutku i godinu postojanja Garaže Kamba.

Valerija Jakuš rođena je u Zagrebu 1992. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vrbovcu. Diplomirala je na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade 2016. godine. Do sada je izlagala i sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi i likovnih kolonija u Hrvatskoj te planirala i vodila likovne radionice za djecu u suradnji s brojnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

valerija.jakus@hotmail.com

Evolucija madraca, groblje štakora i spirale kao simboli u traženju Valerije Jakuš

hr