Postoji dihotomija između prostora koji su nam znani i onih novih i uzbudljivih. Istraživač koji je pridošlica u neznanom prostoru uzbuđeno i budno traga za svime što se nudi, željan da iskoristi, i prostor i vrijeme u njemu ima do krajnosti. Za stanara, „njegov“ prostor postaje navikom, njegov mozak više nije pripravan za traganje za posebnostima i skrivenim iznenađenjima, a mogućnosti svakodnevnog rastvaraju se u prijelazima iz dana u dan.
Rezidencija portugalskog umjetnika Kevina Clare sačinjena je od tri akta: prvog, tihe diskusije, drugog, eksperimenta s cijenom i trećeg, onog u kojem se rješenja nude besplatno. Kroz proces okupljanja ljudi koji svakodnevno prolaze kroz dvorište Ilice 37, Kevin je tragao za vizijom prostora, mogućnostima koje govore o tome kako se njegove pukotine i uglovi mogu koristiti osim betona za tvrdoglave automobile (i još tvrdoglavije vlasnike), a oslovljavanjem fenomena -,99 upitao je kako se (i ako) cijena može staviti na umjetnička djela.
Na kraju, kao odraz procesa, Kevin pita kako pridošlica u takvom prostoru može utjecati i odgovoriti na stisnute čvorove odnosa, vlasničkih čimbenika i potreba koje izranjaju u neprekidnoj promjeni prostora, kroz dinamiku postavljanja pitanja, eksperimenta i dolaska do odgovora u krugu koji se na kraju uvijek zatvara.

autor: Kevin Claro
izložba: You Yesterday Here, This Today Here
tekst: Marija Kamber
29. lipnja 2019.

Projekt se odvija u sklopu umjetničke rezidencije Kevina Clare (PT) u Garaži Kamba. 

hr